家电论坛

京东旗舰店
 注册  找回密码

QQ登录

只需一步,快速开始

手机号码,快捷登录

楼主: fishman-yyyyyyy

[其它] 还是干点有意义的事,hifi论坛理所当然谈HIFI

禁止发言

交易诚信度
光芒四射 发表于 2021-9-11 21:05
听不懂,得不到就毁灭它?

我不这样看,也许我会安静的等待,看看后面是不是有我懂的部分……静看云卷 ...

人声都播不好的东西 ,    说的好像古典音乐里面没人声音一样的,  能直接跳过低俗的流行音乐口水歌不?

论坛不同意见大家都可以说的 ,   有人喜欢软硬件绑定来说,    软硬件拆开讨论更容易让人听懂讨论什么不是吗?

回复 支持 1 反对 0

特级会员

交易诚信度
德华叔 发表于 2021-9-11 20:00
古典音乐听多了会对人产生怎样的疗效,陶冶怎样的情操,请参考民间哲学家---渔夫。

好问题。。。
信我者得永生!
派扬音箱 618大促

特级会员

交易诚信度
fishman-yyyyyyy 发表于 2021-9-11 11:45
最烦是有些人动不动就扯现场,那是扯jb蛋,问过录音师吗,我们听的只能是唱片,你有本事还原唱片就完事了

好观点。。。
信我者得永生!
丹拿新意境

4万

核心会员

交易诚信度
取个名字好难 发表于 2021-9-11 21:15
人声都播不好的东西 ,    说的好像古典音乐里面没人声音一样的,  能直接跳过低俗的流行音乐口水歌不?
...

各种尝试吧!

软硬件拆开也说了很多……以后估计还会说更多
投票统计数据表明,每7个发烧友中。2人会以声音为准,认为好听的更好。另5人会以价格为准,认为贵就是好。
音联邦

特级会员

交易诚信度
老浦东 发表于 2021-9-11 19:53
HIFI的使命就是忠实的重播音乐。

把音乐改为唱片。。。怎样?
信我者得永生!

中级会员

交易诚信度
俺的音响很低档,但播放音乐时,很多细节都能听的清清楚楚,不知算不算HIFI

高级会员

交易诚信度

十分支持漁夫的建議,由朝到晚嘈嚟嘈去唔會有結果,應該做啲實際啲嘅嘢,圍繞圖表,數據大家討論下,相信會更多收益,共同提高發燒樂趣。

除咗 2 樓冇辦法下載,其他嘅都製作咗數據分析,冇實際開機聽過。衡量一個數碼音頻檔案有很多參數,但係下邊講到嘅指標唔達到標準就一定唔係幾好。

先睇下第五樓,應該係最差嘅一條音軌,用 spek 睇起上嚟都幾靚仔,但係有經驗嘅一定唔會話呢個係好嘢。

03. Mota.wav.png

未用過 Spek 嘅朋友建議移步睇下呢個      http://bbs.hifidiy.net/thread-1451976-1-1.html

高级会员

交易诚信度

03. Mota.png

5 樓, 睇呢張圖就現曬形喇,為咗喺啲唔係咁好嘅系統上聽起嚟比較抓耳,正如普蘭先生和另一位朋友所講,過度地提高電平,結果損失大量動態,失真嚴重。

在上一張 spek 圖表現為在底部的紅色亦都係最高電平已經連成一條線,睇多啲就容易分辨出來。

呢度前邊仲有一樓,正在審查中,唔知可唔可以保持連貫性?

高级会员

交易诚信度

跟住係 6 樓,應該講係動態範圍最大嘅一曲,高電平在最理想嘅負零點幾分貝,低電平喺負 30 分貝,圖示嘅係左右聲疊加電平的平均數值。

高级会员

交易诚信度

再分開兩條聲道嚟睇下,換咗唔同嘅標尺方便清楚顯示最高電平,藍色嘅左聲道祇有一點觸碰 0 分貝,有本事攞到咁絕真係佩服。

高级会员

交易诚信度

08 - 聽海.png

高頻延伸亦都合格,可惜 20 千周附近有條睇起嚟係殘餘 dsd 帶外噪聲,哩個係好多質素唔好 sacd 音軌都會有嘅毛病,無論點樣加濾波器都冇辦法修正,一係就削咗啲高頻,如果保留頻響,殘留啲噪音造成高級系統加埋金耳朵可能會好難頂,木耳就冇乜所謂啦。喜歡玩 dsd 特別係將 sacd 轉換成 dsd128 以上嘅朋友就要注意喇,呢類型殘留高頻好可能會在不知不覺中損壞欣賞者嘅聽覺。

1万

荣誉会员

社区建设奖技术专家奖影音发烧友

交易诚信度
vic0561 发表于 2021-9-11 19:28
音乐与人本性的关系,与人心灵的关系、与人的精神生活、与创作者及其欣赏者的道德良心的关系都是错综复 ...

赞同您的分析。人与自然、社会关系,不是2元论。尤其人的情感更是微妙的。

人对客观的评价更是不能用2元论评判。但是有些理论却只有一个标准,一个价值观。

但看漫墙涂写的XXXX价值观,对XX价值也没冲突,但不可以细抠。
别把音响当文化  就是个玩耍

高级会员

交易诚信度

有啲回覆發出冇問題,但係有啲又話要審查,諗極都唔知點解,唔理咁多繼續發。

7 樓,大植英次同明利蘇達組合咗 1 條完美曲線。

高级会员

交易诚信度

12 - Bolero.wav.png

呢幅圖睇落亦都好有聽頭。

高级会员

交易诚信度

03. My Way.png

呢個 4 樓睇起上嚟係簡單甚至單件樂器伴奏嘅獨唱,高頻延伸係 6 個樣板中最正嘅 1 個。似乎係比較近期嘅模擬錄音製作成 sacd 再轉換成 pcm,如將取樣頻率提高到 88.2 或者 176.4 千周加上適當嘅帶外噪聲濾波器可以更高地保留原 dsd64 嘅頻率響應。

喺 7 千周附近嘅一條水平暗條好可能係陷波器濾除錄音設備造成嘅一條噪聲帶留下嘅痕跡,當然這衹是一個估計不一定正確。

注意一下 2 分 40 秒和 4 分 20 到 4 分 30 之間嘅豐富泛音,演唱者嘅功力明顯比 6 樓高咗好多班,可以聽出來嗎?問嘅係嗰啲泛音。